Tietoverkon ja tietojärjestelmien käyttösäännöt

Käyttösääntöjen merkitys

Helsinki Business College Oy:n (HBC Oy) tavoitteena on tarjota opiskelijoille ja henkilökunnalle hyvät mahdollisuudet tietojärjestelmien ja tietoliikenneyhteyksien käyttöön.

Säännöt koskevat HBC Oy:n opiskelijoita ja henkilökuntaa, sekä kaikkia muita, jotka ovat saaneet oikeuden tietojärjestelmien ja tietoliikenneyhteyksien käyttöön. Säännöt koskevat myös muita palveluja ja tietoverkkoja, joihin käyttäjä on saanut käyttöluvan HBC Oy:n kautta.

Säännöt koskevat järjestelmiä, joiden käyttö edellyttää käyttäjän tunnistusta sekä soveltuvin osin järjestelmiä, joiden käyttö ei sitä edellytä. Sääntöjen piiriin kuuluvat kaikki HBC:n hankkimat tietokoneet, tietopalvelut, -järjestelmät ja tietoverkkoon liitetyt laitteet.

Käyttösäännöt koskevat myös HBC Oy:n verkkoa hyödyntäviä käyttäjien omia laitteita.

Tietoturvallisuus

Laitteistojen, ohjelmistojen, tietoliikenneyhteyksien ja tietojen tietoturvallisuudella tarkoitetaan sitä, että ne ovat suojattu fyysisesti, teknisesti ja toiminnallisesti. Tavoitteena on tietojen luottamuksellisuus, eheys, kiistämättömyys, pääsynvalvonta ja saatavuus.

Järjestelmiä on käytettävä huolellisesti ja hyvän tavan mukaan.

Käyttöoikeus

HBC Oy:n verkkopalveluiden käyttöoikeus tulee voimaan käyttäjän saatua henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan. Saatuaan käyttäjätunnuksen käyttäjä sitoutuu noudattamaan kulloinkin voimassa olevia oppilaitoksen ohjeita ja sääntöjä tietotekniikkapalveluiden käytöstä.

Oppilaitoksen tietojärjestelmien, tietoverkkojen ja näiden välityksellä käytettävien viestintämenetelmien, kuten sähköpostin käytön, on liityttävä opetukseen, opiskeluun, tutkimukseen, hallintoon tai HBC Oy:n muuhun toimintaan.

Ammatillista koulutusta koskeva lainsäädäntö ei turvaa opiskelijoille rajoittamatonta laitteiden ja Internet-yhteyksien maksutonta käyttöoikeutta. Maksutonta on sellainen käyttö, jota tutkinnon suorittaminen edellyttää.

Käyttäjätunnukset ja salasanat

Opintotoimisto luovuttaa käyttäjätunnukset ja salasanant opiskelijoille. Käyttäjätunnus ja siihen liittyvä salasana ovat henkilökohtaisia, eikä niitä saa luovuttaa muiden käyttöön. Jokaisen tulee aina käyttää omaa nimeään ja omaa tunnustaan. Poikkeuksen muodostavat tapaukset, joissa anonyymi- tai nimimerkkikäyttö on erikseen sallittu sekä tiettyä tarkoitusta varten annetut kurssi- ja ryhmätunnukset.

Käyttäjä vastaa salasanastaan ja sen vaihtamisesta itse. Salasana on vaihdettava määräajoin ja sen tulee olla vaikeasti arvattava.

Opiskelijoiden käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta kahden viikon kuluessa opiskelijan valmistumisesta. Opiskelun keskeytyessä väliaikaisesti käyttäjätunnukset lukitaan ja avataan jälleen opiskelun jatkuessa. Opiskelijan erotessa tai kun hänet katsotaan eronneeksi oppilaitoksesta, käyttäjätunnus lakkaa toimimasta kahden viikon kuluessa.

Tulostaminen

Tulostamisessa on noudatettava voimassa olevia tekijänoikeussääntöjä.

Sähköpostin käyttö

Opiskelijat saavat käyttöönsä henkilökohtaisen sähköpostitilin. Sähköpostia on käytettävä hyvän sähköpostietiikan mukaan. Toisen nimissä ei saa lähettää postia. Opiskelijan valmistuessa tai keskeyttäessä opiskelun kokonaan, sähköpostitili poistetaan käytöstä.  

Oikeudet ja velvollisuudet

Ylläpitäjien oikeudet

Oppilaitoksen tietojärjestelmien ylläpitäjillä (tietohallinnon vastuuhenkilöt) on lupa valvoa ja rajoittaa tietokonejärjestelmien käyttöä, mikäli järjestelmän häiriötilanteen selvittäminen sitä edellyttää, tai on syytä epäillä järjestelmän käyttöön kohdistuvaa väärinkäyttöä tai rikollista toimintaa. Tällöin ylläpitäjä voi tutustua tai muulla tavoin puuttua käyttäjien tiedostoihin ja verkkoliikenteeseen ilman käyttäjältä saatua lupaa, sekä tarvittaessa kopioida, siirtää, poistaa tai lukea tietokoneissa tai verkkolevyillä olevaa tietoa.

Mikäli yhteydet kuormittuvat liikaa, tai niiden käyttö aiheuttaa turvallisuusriskejä, ylläpitäjät voivat rajoittaa tietoliikennettä.

Ylläpitäjien velvollisuudet

Ylläpitäjät hoitavat järjestelmien ja laitteiden hankinnan, ylläpidon, päivittämisen ja varmuuskopioinnin, sekä tarjoavat toimivat tietoliikenneyhteydet.

Ylläpitäjien tulee huolehtia siitä, että järjestelmiin tehtävien muutosten vaikutuksista tiedotetaan ja tarvittaessa annetaan riittävästi opastusta HBC Oy:n strategian mukaisesti.

Ylläpitäjillä on salassapitovelvollisuus luottamuksellisten tietojen suhteen.

Ylläpitäjät huolehtivat siitä, että järjestelmien käyttösäännöt ja niihin liittyvät ohjeetovat saatavilla.

Käyttäjien oikeudet

Oppilaitoksen opiskelijoilla on oikeus käyttää HBC Oy:n tietotekniikkapalveluja työhön ja opiskeluun liittyviin tehtäviin.

Opiskelijat voivat tehdä tietotekniikkapalvelujen kehittämiseen liittyviä aloitteita.

Käyttäjä voi tehdä yksilöidyn, kirjallisen valituksen yksikön johdolle tai oppilaitoksen tietohallintopäällikölle, jos hän on tyytymätön ylläpitohenkilöstön häneen kohdistamiin toimenpiteisiin.

Käyttäjien velvollisuudet

Kaikilla käyttäjillä on omalta osaltaan vastuu yhteisestä tietoturvallisuudesta. Hyvien työskentelyolojen mahdollistamiseksi käyttäjien tulee tuntea vastuunsa järjestelmien käytöstä ja ottaa huomioon muut järjestelmän käyttäjät. Yksityisyyden suojaa tulee kunnioittaa, eikä muille käyttäjille, organisaatiolle tai tietojärjestelmille saa aiheuttaa haittaa.   

Käyttäjätunnus ja siihen liittyvä salasana ovat henkilökohtaisia ja jokaisen tulee aina käyttää omaa nimeään ja omaa tunnustaan. Poikkeuksen muodostavat tapaukset, joissa anonyymi- tai nimimerkkikäyttö on erikseen sallittu sekä tiettyä tarkoitusta varten annetut kurssi- ja ryhmätunnukset.

Käyttölupaan liittyviä tunnisteita ja salasanoja tulee käsitellä huolellisesti väärinkäytösten torjumiseksi, eikä niitä saa luovuttaa edelleen.

Kukin käyttäjä vastaa kaikesta tunnuksellaan tapahtuvasta käytöstä. HBC Oy tai tietohallinnon vastuuhenkilöt eivät vastaa käyttäjälle aiheutetusta vahingosta tai menetyksestä, joka johtuu tietojärjestelmien virheellisestä käytöstä. Käyttäjä vastaa itse tietojensa suojaamisesta ja varmistamisesta. Mikäli käyttäjä saa vahingossa haltuunsa muille osoitettuja tai kuuluvia tietoja, on niiden hyväksikäyttö, talteenotto ja levittäminen kiellettyä. Tapahtumasta on ilmoitettava ylläpidon vastuuhenkilöille tai asianomaiselle käyttäjälle.

Koneen jäädessä ilman käyttäjän valvontaa, tulee käyttäjän joko lukita kone tai kirjautua siltä ulos, jotta konetta ei käytetä luvattomasti.

Käytön rajoitukset

Tietojärjestelmien ja tietoverkkojen käyttö muihin järjestelmiin murtautumiseksi tai sen yrityskin on lain mukaan rangaistava teko.

Väärinkäytökset ja niiden seuraamukset

Pienemmissä rikkeissä Opinto-oppaassa ilmoitettujen järjestyssääntöjen rangaistustoimenpiteet otetaan käyttöön. Vakavasta väärinkäytöksestä joutuu lain mukaiseen edesvastuuseen. Lainsäädännössä, mm. teletoimintalaissa, henkilörekisterilaissa, rikoslaissa sekä tekijänoikeuslaissa, on IT:n käyttöä säänteleviä määräyksiä ja näiden lakien rikkojaan voidaan kohdistaa vahingonkorvausvaatimuksia.